Zwolle en Rob Scholte

Jul 08, 2022

Vanaf het station loop je prachtig in tien minuten naar het mooie oude stadscentrum. Daar ligt - het later bijgebouwde koepeldak of de dikke vette gouden vredesduif van Marte Röling zie je al van verre- het museum De Fundatie. Een kleine lunch gepakt op het terras van de gastro-bar tegen over het museum en vervolgens naar de tentoonstelling over Rob Scholte. 

 Rob Scholte: reproductie verplicht

 Om met Scholte te beginnen: ik werd nieuwsgierig naar zijn werken door het artikel in Mister Motley (heerlijk leesvoer voor kunstliefhebbers) ‘Beter goed gejat’. Dat ging over de werken van kunstenaar Rob Scholte en de vraag of dat plagiaat was. Lees dat inspirerende artikel: https://www.mistermotley.nl/beter-goed-gejat/          

‘Invloeden binnen de Westerse Kunst, overzicht van de verbanden tussen de belangrijkste westerse kunstenaars’ van David Gariff, is een belangrijk naslagwerk. Inspiratie voor mijn korte verhalen over kunst. Zo kwam ik ook op Olympia van Eduard Manet (1863). Het onderwerp en de afmeting had Manet ‘afgekeken’ van Titiaans Venus van Urbino (1538). En ook van Jean-Louis David met  Madame Récamier (1800, neo-classisisme)

Maar hij had er wel een moderne draai aan gegeven. Het is niet geïdealiseerd. Ze is meer bloot en kijkt je indringend aan.

En nu naar Rob Scholte en o.a. zijn werk Utopia begin juni in het museum De Fundatie in Zwolle.

In 1986 kocht het Boijmans van Beuningen museum een groot schilderij aan van de kunstenaar Rob Scholte. Utopia toont een levensgrote houten ledenpop, er loopt een kat bij haar voeten en een jongetje biedt de pop een kop koffie aan.

De pop is als het schilderhulpmiddel dat eerder door de De Chirico (1888-1978) werd afgebeeld. Ik zag onlangs op de TEFAF enkele schilderijen van hem en Boijmans van Beuningen heeft er ook.  

De houding van de pop bij Utopia verwijst naar een traditie van schilderijen door Manet met zijn Olympia en Titiaan met de Venus van Urbino.Manet is dus beïnvloed door Titiaan en hij inspireerde weer andere kunstenaars zoals b.v.  Rob Scholte met zijn Utopia. Mij fascineert die resultaten van de invloed van kunstenaars op elkaar. Die inspiratie is van alle tijden, door de eeuwen heen en levert ongelofelijk mooie kunstwerken op. Is dat plagiaat? Nee toch?!

Terugkijken en meer weten over Rob Scholte? https://www.museumdefundatie.nl/nl/rob-scholte-2/