Te koop: W.E. Roelofs jr. met zijn prachtige sprotjes.

Jun 09, 2022

Mijn Kunst in de Keuken gaat over het gastronomische stilleven en ik heb zo mijn favorieten. Bijvoorbeeld dit stilleven van Willem Elise Roelofs jr. Ik ben gefascineerd door zijn sprotjes. Je ziet de zilte versheid, de zilveren glans van de schubben. Sommige nog gebundeld met een touwtje, zoals het hoort. Prachtig.  Niet idealiserend, maar realistisch weergegeven.  Roelofs jr. is van de late Haagse School. Beïnvloedt door Franse impressionisten en zeker door zijn vader Willem Roelofs, een van de grondleggers van de Haagse School en bijvoorbeeld leermeester van Mesdag, een vriend van W.E. Roelofs jr.

Ik kwam ooit in het Mesdag Museum (het woonhuis van Mesdag en zijn vrouw Sientje) een statige foto tegen van de opening van de 30e tentoonstelling van de Hollandse Teekenmaatschappij 1905. Vooraan zitten Sientje Mesdag-van Houten, Jozef Israëls en Mesdag. Daarachter staan onder meer Albert Roelofs, Willem Maris, Isaac Israëls én Willem Elisa Roelofs jr. 

Vond verder tijdens een van mijn bezoeken aan het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorisch Documentatie) in Den Haag een catalogus van Kunsthandel H. Bos ‘De Pont’, 6 0ctober 1928, Den Haag. ‘Tentoonstelling v.d. schilderijen en aquarellen van Willem E. Roelofs Jr.’.  Onder de rubriek ‘schilderijen ‘nr. 17: Sprotjes.

Willem Elisa Roelofs jr., Stilleven met sprotjes 

Olieverf op doek,27 x 35 (incl. lijst 44 x 52)

Een mooi tafereel om op te hangen bij jullie eettafel, toch? Dat kan voor € 1.950, -- en dat voor een schitterend en smakelijk schilderij van de Haagse School.

Meer weten? henk@kunstindekeuken.nl of bel me : 0031653198929.