Lekker, puur en eerlijk uit en in je eigen omgeving: varkenshoederij De Kuusj

Jul 10, 2022

Varkenshoederij De Kuusj

Een nieuwe rubriek: Lekker, puur en eerlijk uit en in je eigen omgeving! Ik ga hier vertellen over producenten of winkels met lekker, puur en eerlijk voedsel in de Euregio Maas-Rijn. Slow Food-waardig!

Ik begin met de varkenshoederij De Kuusj van Joshua van Wersch en zijn partner Amy Heuts. Waarom? Omdat de titel van deze rubriek ook de naam was van de Slow Food Limburg conferentie op 5 september 2015. Daar ontmoette ik voor het eerst Joshua van Wersch. Hij was net klaar met de HAS in Venlo en vertelde mij dat hij een ambachtelijke biologische varkenshoederij ging beginnen! Wowww, dacht ik, wij vertellen erover en hij gaat het doen!  En passant spraak Joshua daarover ook meteen met de toenmalige deputé Patrick van de Broeck die naast ons stond.

Joshua is een jaar later gestart met zijn droom, een varkenshoederij in Mechelen. Daar leven de kuusje (Limburgs voor varken) in een natuurlijke vrijheid op een gezonde bodem. Ze (Jozua en zijn partner  Amy) streven naar zelfvoorzienend boeren in en met de natuur. Dat levert heerlijk, puur varkensvlees op van hoge kwaliteit en dat proef je!

De Kuusj verwerkt ook hun varkens na het slachten tot een heel scala van eigen producten. Ik doe uiteraard mee met hun crowdfarming en ben vooral dol op het buikspek! Wat een smaak… Als ik het makkelijk wil hebben, pak ik het sous-vide gegaard buikspek. Snij dat in dikke plakken en bak dat snel om en om mooi bruin. Heerlijk!

De varkenshoederij De Kuusj is het ultieme voorbeeld hoe je kleinschalig varkens kunt hoeden met respect voor het milieu en de natuur. Ze worden ingezet om op een natuurlijke manier het landschap te onderhouden. Zo vergroot je ook de biodiversiteit van onze weides en bossen. Joshua en Amy zeggen daarover: ‘Zo gaan we vooruit naar vroeger!’.  Wij, als bewuste genieters zijn daar gelukkig mee! De gemeente Gulpen- Wittem en de Provincie Limburg zouden hier trots op moeten zijn, toch?

Meer weten? https://devarkenshoederij.nl/  of https://vimeo.com/424043151

 

‘Lekker, puur en eerlijk uit en in je eigen omgeving’ was de titel van onze Slow Food Limburg conferentie op 5 september 2015. Het ging toen over ons voedsel en dat gezond eten een complexe zaak is. Toch laat de overheid de productie hiervan steeds meer over aan de vrije markt. En daar wordt er voornamelijk geld aan verdiend, vooral op wereldwijde schaal. De zeggenschap over de totstandkoming van ons dagelijks eten is hierdoor verloren gegaan. En omdat goed voedsel raakt aan alle aspecten van onze samenleving wil Slow Food Limburg de zeggenschap hierover terugbrengen naar daar waar die thuishoort: binnen de lokale economie- denk aan natuur-inclusieve kleinschalige land- en tuinbouw en de gemeenschap- wij dus. Lekker, puur en eerlijk eten in Limburg.

N.B.: Kijk even in dit verband naar een actueel goed initiatief in Eijsden-Margraten van betrokken burgers: https://www.korteketenzekerweten.nl/