Kunst in de Keuken: het gastronomisch stilleven te zien en te koop!

Apr 06, 2022

De Haagse School, De Mesdag Collectie én Kunst in de Keuken.

In juni ga  ik weer een dagje Den Haag doen! Voor een visje bij Simonis in de Scheveningse Haven, naar Beelden aan Zee, maar zeker ook even kijken naar de Mesdag Collectie. Die hangt in dat prachtige landhuis aan de Laan van Meerdervoort met een sfeervolle grote achtertuin met uitzicht op het Vredespaleis. 
Dat was het woonhuis van de oorspronkelijke eigenaren, Hendrik Willem Mesdag ( 1831 – 1915) en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten. Ze waren bevlogen kunstliefhebbers en zelf ook gekende schilders. Het echtpaar verzamelde  ook kunst, vooral schilderijen van de Franse School van Barbizon en van de Haagse School, waar Mesdag ook bij hoorde.

Overigens kreeg hij les van Willem Roelofs ( 1822- 1897), een van de grondleggers van De Haagse School.  Zijn zoon Willem Elisa Roelofs jr. ( 1874-1940) was ook regelmatig te gast bij de familie Mesdag. Hij staat prominent op een  grote groepsfoto, die hangt in het monumentale trappenhuis met op de voorgrond Mesdag en zijn vrouw Sientje,  zijn vader Willem en andere prominente leden van De Haagse School.

Willem Roelofs in Den Haag en zijn zoon W.E. Roelofs jr. bij mij te zien en te koop!

In de Mesdag Collectie zie je meerdere schilderijen van Willem Roelofs. Werken van zijn zoon kun je bij mij zien en kopen, bij Kunst in de Keuken….
Een van mijn eerste  gastronomische stillevens is namelijk van W.E. Roelofs jr., een schitterend olieverf schilderij met sprotjes.  Een levendig voorbeeld van de late Haagse School. 

Net als trouwens zijn aquarel met  pompoenen ( incl. lijst . 54 x 77). Wil je die bij jou aan de muur hebben hangen? Meer weten? henk@kunstindekeuken.nl of bel me 0653198929.
Verder: www.demesdagcollectie.nl