Kalfslever met witloof Limburgse stroopsaus en stilleven van Cor Bouter.

Apr 14, 2022

Gastronomie en stillevens horen voor mij bij elkaar.  Een twee-eenheid! Heb daar indertijd vaak over verteld op L1 Radio. Bijvoorbeeld over heerlijk rosé gebakken kalfslever, witloof met een bittertje en Limburgse stroopsaus én het stilleven van Cor Bouter met stronken witloof.

Het recept is uit ‘Witloof from Belgium’ en ‘Het ultieme witloofboek’ van mijn goede vriendin Liesbeth Hobert, net als ik een fervent liefhebber van witloof, maar ook van andere lekkere, pure en eerlijke streekproducten.

Witloof of Brussels Lof heeft uiteraard dat mooie bittertje en is dan liefst van de volle grond en niet geteeld met hydrocultuur. Ik vind het erg, dat door ‘veredeling’ van de oude rassen, dat bittertje vaak weg is geselecteerd. Terwijl dat nu net voor de liefhebbers het-je-van-het is.

Bitter is essentieel onderdeel van ons smaakpalet. Maar de voedselindustrie richt zich op het verhogen van de productie en uniformiteit en dus niet op onze smaak. Daardoor is een smaakvervlakking gekomen bij de moderne consument. Bitter en zuur verkoopt immers niet. Terwijl die net zorgen voor diepere ervaringen van ons eten. Verder is bitter ook nog heel gezond. We gaan weer bitter leren eten, toch?!

Cor Bouter en zijn stronken witlof

Het bijbehorende stilleven is van de schilder A.J. van Eijbergen (pseudoniem van Cor Bouter): ‘Stilleven met stronken witlof’. Hij schilderde in de traditie van de Haagsche School.  Veel van zijn werk is geïnspireerd door schilders als Alb. Neuhuys en A.M. Gorter.
Een mooi tafereel om op te hangen bij de eettafel, toch?

Meer weten? henk@kunstindekeuken.nl of bel me : 0031653198929.

Kijk hier voor het verhaal en het recept op L1   

In het recept heb ik het over ambachtelijke Limburgse Stroop en die is uiteraard 60% peren en 40% appels!