Kalfslever met Limburgse Stroop, witloof en het stilleven van Cor Bouter.
Jullie weten dat gastronomie en stillevens voor mij een twee-eenheid is! Daar heb ik vaak over verteld op L1 Radio. Bijvoorbeeld over heerlijk rosé gebakken kalfslever, witloof met een bittertje en een Limburgse Stroop-saus én het fraaie stilleven van Cor Bouter met stronken witloof. Het recept is uit ‘Witloof from Belgium’ en ‘Het ultieme witloofboek’ van mijn goede vriendin Liesbeth Hobert, net als ik een fervent liefhebber van witloof, maar ook van andere lekkere, pure en eerlijke streekproducten.
Witloof of Brussels Lof met dat mooie bittertje komt liefst van de volle grond en is dus niet geteeld met hydrocultuur. Dat bittertje is voor de liefhebbers ‘het-je-van-het’.
Bitter is een essentieel onderdeel van ons smaakpalet. Maar de voedselindustrie richt zich op het verhogen van de productie en uniformiteit en dus niet op onze smaak. Daardoor is een smaakvervlakking gekomen bij de moderne consument. Bitter en zuur verkoopt immers niet. Terwijl die net zorgen voor diepere ervaringen van ons eten. Verder is bitter ook nog heel gezond. We gaan weer bitter leren eten, toch?!
Cor Bouter en zijn stronken witlof
Het stilleven, dat bij dit gerecht hoort, is van de schilder A.J. van Eijbergen (pseudoniem van Cor Bouter): ‘Stilleven met stronken witlof’. Hij schilderde in de traditie van de Haagsche School. Veel van zijn werk is geïnspireerd door schilders als Alb. Neuhuys en A.M. Gorter.
Een mooi tafereel om op te hangen bij de eettafel, toch?
Belangstelling voor dit smakelijk kunstwerk? Stuur een mailtje henk@kunstindekeuken.nl of bel me : 0031653198929.
Kijk voor het recept op: https://l1.nl/recept-kalfslever-met-witloof-peertjes-en-limburgse-stroopsaus-6848 . Trouwens in het recept heb ik het over ambachtelijke Limburgse Stroop en die is gestookt van 60% peren en 40% appels!