Bezoek Stedelijk Museum Alkmaar en Museum Kranenburgh in Bergen alleen voor Charley Toorop!

Apr 24, 2022

De laatste zondag van maart ben ik met heerlijk zonnig weer een dagje naar Alkmaar en Bergen gegaan met de trein en de bus. De reden was de tentoonstelling van Charley Toorop in het Stedelijk Museum in Alkmaar en haar werk ‘Maaltijd der Vrienden’ in het Bergens Museum Kranenburgh. Haar zelfportret in het Stedelijk Museum in Amsterdam – een van de vele die ze gemaakt heeft in de verschillende fases van haar leven-  is de aanleiding van mijn warme interesse en liefde voor de expressionistische schilder Charley Toorop. Ik zag dat een paar jaar geleden en raakte gefascineerd door haar werk en vervolgens haar familie.

Geen kunstenaarsgeslacht heeft een belangrijker rol gespeeld in de Nederlandse kunst dan de familie Toorop-Vernhout.

 

De Bergense School

Charley Toorop was met schilders als Else Berg en Matthieu Wiegman onderdeel van de Bergense School, die na de Eerste WO ontstond. Ze schilderden in een expressionistische stijl, o.a. gebaseerd op het Kubisme. Bij Charley Toorop spreekt mij haar eigengereide expressie aan. Hoekig, sterke lijnen, maar vol gevoel. Het doet me wat!


Tot 26 juni presenteert Stedelijk Museum Alkmaar in de Bergense Schoolzaal een focustentoonstelling met werken van Charley Toorop, Edgar Fernhout en Eva Besnyö. De werken zijn verbonden met elkaar door de familiebanden van de makers en de periode en plaats waarin de kunstwerken zijn gemaakt.

Meer weten?http://https://stedelijkmuseumalkmaar.nl/nu-te-zien/tijdelijk/charley-toorop,-edgar-fernhout-en-eva-besny%C3%B6

 

Volgende keer kom ik terug op het schilderij ‘Maaltijd der Vrienden’ van Charley Toorop, dat ik in Bergen heb gezien en het belang van het samen eten aan tafel. Ik laat ook zien hoe de kunstenaar Erik van Lieshout, dat ervaart, geïnspireerd door haar werk.