Het schitterende park Sanssouci en de Alter Markt in Potsdam

Jul 09, 2022

Behalve de Wannsee, stond begin mei ook Potsdam, de hoofdstad van Brandenburg, op mijn lijstje tijdens mijn bezoek aan Berlijn en meer specifiek het Park Sanssouci en de compleet herstelde Alter Markt. De kastelen en parken van Potsdam vormen samen het grootste UNESCO-werelderfgoed van Duitsland met 150 gebouwen in verschillende stijlen en 500 ha parklandschappen.

Het Park Sanssouci met in totaal 300 ha deellandschappen en parken is verreweg de grootste met ook nog eens de meest imponerende kastelen en andere uitzonderlijke bouwwerken aangelegd voor en door de verschillende koningen van Pruisen vanaf de tweede helft van de 18de eeuw. Daar wilde ik doorheen lopen en van achter naar voren van genieten!

Die tweede dag van mei ben ik vanaf de Hauptbahnhof in Potsdam richting Schloss Charlottenhof gelopen, aan het einde van het enorm grote Park Sanssouci.

De aanleg begon in 1725 en bestaat uit verschillende delen, die in de loop van de tijd zijn toegevoegd en aangepast. Vanaf Charlottenhof was het nog een twee km tot het schitterende Neues Palais in barokstijl gebouwd van 1763 tot 1769 in opdracht van Koning Frederik de Tweede van Pruisen. Een schitterende wandeling. Van daaruit ben ik dwars door het park gelopen richting Schloss Sanssouci, het in Rococostijl gebouwde zomerverblijf van Frederik de Tweede. Het ligt hoger en de heuvel ernaartoe bestaat uit etage-gewijze plateaus met wijnranken. Aan de voet ligt een schitterende waterpartij. Helemaal bovengekomen ben ik achter het paleis het park uit gelopen en via de Schopenhauerstrasse aan de zijkant van het park teruggelopen naar het oude centrum van Potsdam. 

Nou, een dikke twintig kilometer lopen later wist ik het: enorm en toch intiem, een lustoord, genieten van de verschillende landschappen rondom de positief imponerende gebouwen. En je ziet dat ze hier terecht trots zijn op hun erfgoed!

 

Potsdam en de Alter Markt

De ‘Alter Markt’ van midden 18de eeuw (in opdracht van koning Frederik de Grote aangelegd) was een van de mooiste pleinen van Europa. Het gaat dan om het gebied rondom de Nicolaikerk met o.a. het oude stadhuis en de obelisk (uit 1753), dat qua bebouwing aansloot aan de waterkant van de Alten Fahrt. Tot dat op 14 april 1945 in één nacht veel werd verwoest. Maar nu is bijna alles weer in de oorspronkelijke grandeur teruggebracht. Aan het plein ligt verder het herbouwde Stadtschloss Potsdam, waar de Landdag, het parlement van de deelstaat Brandenburg, is gevestigd.

Ik vond het heel indrukwekkend om dit alles in dat historisch perspectief te kunnen zien.

Ook die aansluiting met de Alten Fahrt door het compleet nieuwgebouwde Museum Barberini (naar het voorbeeld van het Palazzo Barberini in Rome) maakt het plein weer compleet.

 

Na die stevige wandeling met veel indrukken ben ik gaan even uitrusten: eerst aan de marktkant van het Museum Barberini, maar daarna (en daar is ook de meeste zon) aan de achterzijde van het paleis. Even praktisch: het is ook weer richting de Hauptbahnhoff (paar minuten) om terug naar Berlijn te gaan. Een uitkomst na die heerlijke wandeltocht van ruim twintig kilometer door dat prachtige parklandschap, langs die indrukwekkende kastelen en door het oude centrum van Potsdam. Je mag dit niet missen, maar het is absoluut aan te raden er twee dagen voor uit te trekken.